Cătălin Ivan (ADN) anunță că semnează pactul propus de Kelemen Hunor, cu condiția ca UDMR să își facă publice sursele de finanțare, inclusiv pe cele de la Budapesta

Cătălin Ivan cere o definire mai exactă a termenilor pactului propus de candidatul UDMR la funcția de președinte și se întreabă dacă atunci când Kelemen Hunor a declarat că Ziua Națională de 1 Decembrie nu trebuie sărbătorită de maghiarii din România nu cumva a fost o jignire uriașă, un atac colectiv la adresa tuturor românilor? „Este salutar că domnul Hunor nu își dorește atacuri la persoană și jigniri, mai ales că de-a lungul anilor el însuși s-a făcut remarcat prin astfel de practici“, spune Cătălin Ivan.

 

Cătălin Ivan, candidatul ADN – Alternativa pentru Demnitate Națională la Președinția României, răspunde apelului făcut de Kelemen Hunor, candidatul UDMR și se arată dispus să semneze un pact național pentru o campanie „fără atacuri la persoană și fără jigniri“, dar numai în anumite condiții.

„Trebuie să definim mai întâi ce este o jignire. Dacă noi afirmăm că UDMR, în frunte cu domnul Hunor, reprezintă interesele unui alt stat decât cel român – este acesta un fapt sau o jignire? Dacă noi afirmăm că UDMR, deși nu este un partid politic înregistrat conform legii și încalcă astfel legislația electorală dintotdeauna – este un fapt sau o jignire? Dacă noi spunem că UDMR cauționează dintotdeauna o clasă politică română coruptă și imposibil de reformat prin susținerea majorității guvernelor postdecembriste, în schimbul unor favoruri personale pentru liderii săi, care s-au îmbogățit peste măsură și care lasă în sărăcie și subdezvoltare populația maghiară din Harghita și Covasna – descriem o realitate sau aducem o jignire?“, se întreabă Cătălin Ivan.

Candidatul ADN pune și o a doua condiție pentru a semna pactul amintit: „Nu ne putem numi europeni în lipsa aplicării principiului transparenței totale. Este dispus domnul Kelemen Hunor, alături de toți liderii UDMR, să facă publice sursele de finanțare ale Uniunii, inclusiv sumele de bani care vin de la Budapesta?“.

Cătălin Ivan consideră, în final, că pentru a produce o regenerare a clasei politice românești este nevoie ca mitul „UDMR-ului etern la guvernare“ să fie spulberat. „Știm cu toții bancul celebru – «De ce fac românii alegeri? Ca să știe UDMR cu cine guvernează!» – și trebuie să vină o zi când acesta nu va mai reprezenta o realitatea dureroasă!“.