Cătălin Ivan (ADN): Din cauza circului orchestrat de la Cotroceni de Klaus Iohannis, România pierde peste 200 milioane de euro cu fiecare zi care trece și riscă o scădere economică de până la 15%! În loc de austeritate, România are nevoie de relansare economică!

„România este singura țară europeană care nu a prezentat un plan de relansare economică post pandemie. Lipsa unei viziuni clare și a unui plan detaliat de repornire a economiei are consecințe catastrofale asupra României, cele mai grave de la ultimul război mondial și echivalente cu acestea. 

Înainte de această pandemie asistam la lupta surdă dintre Iohannis, care ar fi trebuit să fie mediator, și partidele politice pe tema alegerilor anticipate. Ne-a prins această criză de sănătate publică total nepregătiți și au urmat măsuri disproporționate, pompieristice, catastrofale pentru români și pentru economia românească.

Astăzi, când toate statele membre ale Uniunii Europene anunță planuri îndrăznețe de relansare economică, bugete de zeci și sute de miliarde de euro, facilități pentru producătorii locale, măsuri clare de reîncadrare a celor aflați în șomaj tehnic, clasa noastră politică este din nou ocupată cu cearta sterilă dintre președintele statului și unele partide politice, cu predilecție același.

ADN – Alternativa pentru Demnitate Națională cere ca tot acest circ politic extrem de toxic pentru bunăstarea românilor să înceteze și să se obțină un consens cât mai rapid pe marginea unui plan coerent de relansare economică a României. Avem nevoie de măsuri concrete, clare și curajoase de repornire a sectoarelor economice care au fost închise, de consolidare a producției naționale în domenii strategice și de câștigare a unui loc cât mai favorabil pe piața unică europeană în acest context al unui restart economic european și mondial. Întreprinzătorii români au nevoie mai puțin astăzi de ceartă politică și mai mult de instrumente concrete de finanțare a afacerilor mici și mijlocii, de reîncadrare a personalului, de recâștigare a clienților pentru produsele și serviciile oferite înainte de închiderea forțată și nejustificată a economiei. Mediul economic românesc are nevoie astăzi de viziune, curaj, susținere și predictibilitate din partea autorităților românești.

Măsuri urgente trebuie să vizeze redeschiderea societății și revenirea la o stare de normalitate care să redea mobilitatea forței de muncă, relansarea tuturor activităților economice de prestări servicii, industrie hotelieră, alimentație publică, redeschiderea școlilor și grădinițelor, pentru că în acest moment aproximativ jumătate de milion de români sunt imobilizați acasă cu îngrijirea copiilor în loc să producă valoare adăugată și să-și câștige salariile, susținerea fermierilor pentru producerea și prelucrarea produselor agricole astfel încât furnizarea de hrană să nu depindă de importuri, flexibilizarea fiscalității pentru a lăsa cât mai multe lichidități la dispoziția agenților economici, crearea unui fond de garantare a creditelor pentru IMM-uri, start-up-uri, inițiative locale și ONG-uri care furnizează servicii de interes public în vederea combaterii efectelor negative ale pandemiei și revenirea la normalitate.

Astăzi, și cu fiecare zi care trece, ratingul de țară al României coboară tot mai mult, scade atractivitatea pentru noi investiții străine și dispare pe această cale șansa unor noi locuri de muncă, se scumpesc tot mai mult împrumuturile de pe piețele externe, crește datoria țării, scade producția, se reduc exporturile și este îngropată orice șansă pentru firmele românești de a mai fi competitive pe piața europeană, ceea ce se traduce imediat în șomaj, inflație și recesiune mult peste prognozele dezastruoase, dar încă optimiste ale specialiștilor“.

Cătălin Ivan
Coordonator politic ADN – Alternativa pentru Demnitate Națională

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *