Cătălin Ivan (ADN): REDESCHIDEȚI ȘCOLILE și prelungiți anul școlar până la 15 iulie! Domnule Iohannis, dați românilor viețile și libertățile înapoi, lăsați-i să muncească, în timp ce copiii lor merg la școală și recuperează materia pierdută!

Iohannis și ai lui vorbesc despre învățământul online și posibilitatea ca școlile să nu fie redeschise nici măcar în toamnă, în condițiile în care în țări civilizate din Europa, mult mai lovite de această pandemie, se deschid școlile, iar state cu experiență uriașă în învățământul virtual nu recomandă această formă de învățământ. A se vedea modelul sud-coreean și recomandările specialiștilor din această țară.

În România educată și normală a lui Klaus Iohannis, educația se face cu tableta, dar cu toaleta în curte. O treime dintre copiii din România trăiesc în locuințe cu toaleta în curte. Peste 1000 de școli și un sfert din grădinițele din România se află fix în aceeași situație. Un copil din patru este la vârsta de 15 ani analfabet funcțional, adică citește, dar nu înțelege. Doar un tânăr din patru termină o formă de învățământ superior până la vârsta de 34 de ani, situând România pe ultimele locuri în Europa.

Pentru orice om rezonabil și responsabil, închiderea școlilor pe o perioadă atât de lungă de timp, blocarea părinților în case și diminuarea drastică a veniturilor familiale vor avea un impact direct negativ asupra copiilor din România. Abandonul școlar, deja la cote alarmante, doar Spania și Malta ne depășesc, va crește și mai mult. Diminuarea veniturilor părinților și pierderea contactului copiilor cu școala vor duce la formarea unei generații pierdute. Bolile și dezechilibrele psihice asociate acestei izolări forțate sunt încă și mai periculoase. Tot mai mulți psihologi atrag atenția că cei mici au nevoie de interacțiune socială și de educație directă, în mediu corespunzător pe care doar școala îl poate asigura și recomandă deschiderea unităților de învățământ cu prioritate.

În acest context al realității din țara noastră, dotarea tuturor copiilor cu tablete, calculatoare și instrumente IT de ultimă generație este o aventură extrem de scumpă și total ineficientă pentru educația din România. Pe de o parte, nu a avut succes nicăieri în lume, pe de altă parte este o iluzie care va costa foarte scump bugetul țării, dar va avea consecințe dintre cele mai dramatice asupra copiilor noștri.

Singura soluție pe care acest guvern o are, dacă rămânem în zona responsabilității și grijii pentru români, este repornirea economiei, redarea libertăților de a circula și de a munci tuturor românilor, astfel încât aceștia să poată produce și să-și reechilibreze veniturile și redeschiderea instituțiilor de învățământ, cu reducerea vacanței de vară și recuperarea săptămânilor în care acestea au fost închise. A se nota că nu există nicăieri în lume dovezi, studii sau situații care să demonstreze că virusul CoVid-19 afectează în mod special copiii sau că aceștia ar fi purtători. Dimpotrivă, toate studiile arată că aceștia sunt cei mai puțin vulnerabili.

Dacă nu vreți ca românii să vă concedieze pe dumneavoastră împreună cu acei consilieri înainte de vreme, atunci dați românilor viețile și libertățile înapoi, lăsați-i să muncească, în timp ce copiii lor merg la școală și recuperează materia din ultima perioadă!

Cătălin Ivan
Coordonator politic ADN – Alternativa pentru Demnitate Națională

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *