Primele Voci ale AND, Cătălin Ivan, Cornel Radu Loghin, Dan Tănasă, Tudor Afanasov

Cătălin Ivan: Prima noastră măsură trebuie să vizeze

investițiile în învățământul preșcolar și primar. Ne lăudăm cu învățământul universitar de calitate, dar pentru a avea în continuare resurse de calitate, e nevoie de tineri pentru acest tip de învățământ. Universitatea nu face decât să șlefuiască tineri, caractere. Este imposibil să transformi un adult care nu a primit suficientă educație, nu a fost bine format încă din copilărie. A doua direcție a ADN vizează părinții acestor copii și tineri. Este inadmisibil ca părinții români să ajungă să-și vadă fiii plecați în străinătate o dată pe an, iar nepoții să nu poate să comunice cu bunicii pentru că nu cunosc limba română. trebuie să punem acest subiect pe agenda publică, cu maximă prioritate: ce trebuie să facem pentru ca românii să se întoarcă acasă, iar cei care decid să rămână în străinătate să-și păstreze identitate națională.

Cornel Radu Loghin: România e acolo unde există un singur român. Nu există diferențe între românii din țară și cei din afara țării. Toți suntem la fel. Fac parte din diaspora de 10 ani. Trăiesc în Belgia și am înțeles foarte bine multe probleme cu care se confruntă românii din afara granițelor. Nu vorbesc azi, aici, pentru a arăta importanța diasporei, care, în ultima vreme a fost gazată, manipulată, boicotată și folosită de partidele politice. vă rog, nu mai faceți această diferență! Noi nu trebuie să facem grupuri, aranjamente, partide pentru diaspora. Suntem români și România e acolo unde suntem noi, oriunde în lume. ADN va milita ferm pentru acest principiu. De ce este diaspora folosită și manipulată? Pentru că este o forță. Jumătate dintre români nu mai trăiesc între granițele României. Le transmit tuturor românilor din diaspora să nu-și mai ponegrească țara. Am văzut mulți români care după ce au plecat din âară au început să arunce cu noroi către România. Vă rog! Este țara noastră, trebuie să fim demni de această țară și trebuie să fim cu inima alături de ea. În ultimii 30 de ani, s-au crat mari rupturi în societatea românească. Această platformă care are niște mecansime extraordinare, altfel decât partidele clasice, ne va ajuta să trăim demni, să ne exprimăm liber opiniile și proiectele, fără să ne certăm, fără să ne atacăm unii pe alții, să colaborăm și să fim demni. Să mergem cu demnitate înainte!

Dan Tănasă: Cred că ați mai văzut întruniri de partide politice, dar nicăieri nu se vorbea despre meritocrație. ADN este un proiect care vorbește despre valori, despre familie, despre oameni, istorie, care va face ceea ce se așteaptă de la clasa politică: să promoveze în funcții publice oameni responsabili, educați, competenți. Refuz să mai fiu condus de oameni mai slab pregătiți decât mine. M-am alăturat acestui proiect pentru că eu cred în România. Nu poți dori o țară ca afară, dar să aștepți s-o construiască alții. Noi trebuie să luptăm pentru țara noastră și s-o construim așa cum ne-o dorim. Este absolut necesară prezența, pe scena politică românească, a unei construcții cu oameni competenți, nu cu politruci, care să vorbească despre problemele fundamentale ale țării, nu despre partide de pescuit. Ura nu a construit niciodată nimic. Cât timp nu vom înțelege că trebuie să construim prin consens, nu prin ură, ne vom învârti în același cerc, susținând aceleași partide care ne-au dezamăgit de zeci de ori. Interesul lor nu e binele nostru, ci binele personal.

Tudor Afanasov: Fac parte din minoritatea rușilor lipoveni. Bunicii mei au venit în România acum 300 de ani. Au fost îmbrățișați de români și li s-a oferit totul. Nu mă simt bine când văd că în Parlament, noi, minoritățile, avem grup separat. Eu sunt român, ca toți românii, iubesc România și vreau să mă implic în dezvoltarea ei. Vreau ca țara care azi mă îmbracă să aibă o relație bună cu țara bunicilor mei. Mi-am dat seama de încă un lucru, odată cu referendumul de săptămâna trecută: că indiferent de doctrină și de religia creștină, de apartenența la minoritate sau majoritate, putem să fim de aceeași parte a baricadei. ADN va fi o platformă care va demonstra că și noi, cei care ținem la tradiții, la identitate, ne declarăm creștini, putem ține pasul cu era tehnologiei. Politica se va face altfel. Politica se va face de către fiecare om, de către fiecare membru, fiecvare cetățean și, împreună, vom reuși să ne facem auzită vocea, că România este o țară creștină și vrea să-și păstreze valorile și tradițiile. La fel cum sunt eu minoritar, cunosc și alți membri ai altor minorități, care înțeleg că toți suntem români, că trebuie să ne implicăm în cultură, în diplomație, în economie. Noi trebuie să fim ambasadorii României și să transmitem mesajul corect în țările din care provenim. Fiecare minoritar trebuie să-și asume acest rol și să facă orice țară parteneră să înțeleagă, în limba maternă, ce-și dorește România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *